-->

Tick Tock Tick Tock

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, December 15, 2010

Shasmanizam The Photographer

Oh. Sedihnya saya mengenangkan nasib gambar kahwin ini.

Gambar reception n outdoor saye tak de. Hard disk OP crash while editing pictures. Bukan saya sorang jd mangsa, ade few couples lg. Hanya gambar nikah yang dapat diselamatkan.

Mulenya, sy text Shasmanizam tnyer bile boleh dpt sbb da 2 bulan xde update. Bile tnyer, die ckp kne buat full payment bru start printing. Baheklah, saye byr full payment right after text.
Then selang seminggu sy tnyer lg bile bleh dpt. Die ckp nnt die konpem ngn printing nyer kedai balik. Skali kater minggu depan.

Fine. Sye tnyer balik mngu berikutnyer, die ckp ade printing issue. Minggu depan contact balik.
Sabar. Mngu tu sy g Europe then mintak tlg hubby checkkan.
Once arrive, sy tnyer hubby tp die ckp solat dulu. Tenangkan hati bru abang cite.
Trus sy tahu. Berita tak bagus. Sy da membebel2 tp dlm hati harap hubby men2 je.

Lps solat sy tnyer dan die explain psl OP nyer issue tu. Hard disk crash. Maaf. Bukan kami je kene. Maaf. Refund 300rm and gambar nikah 1 album. Maaf.

Saye geram. Moments tu bukan boleh ulang balik.Saye contact Shasmanizam balik tnyer ape crita sbb awal kt da hantar printing. If betul dah hantar npe issue OP nyer hard disk crash while edit gambar?


Few days tanpa reply. Call xdapat.

Saya try and try. Bru dapat and die mention. My album ade tp ade masalah timbul bile OP hilangkn gambar sanding ngn outdoor. Shas hanya siapkan gambar nikah.Means that the complete set hanyalah gambar nikah. He told the date submission to OP but jd lambat sebab gambar hilang. OP try hantar laptop for recovery but lame jugak and at last gambar tetap hilang.That’s why kelam kabut.

Sedih. Saye tnye lg. Okay. What is the option you have? He said ‘Offer ganti rugi rm300 refund and outdoor session semula. Ataupun refund 400rm dan submit set album nikah’

Marah. Rm300/rm400 je nk refund? Not even 30% yang saye bayar!

Saye tak reti menyatakan ketidakpuasan hati secara bijak jadi hubby take part.

Pung Pang Pung Pang (sini lg bnyk ketidakpuasan hati berlaku) lah hubby dengan shasmanizam.

Untill the part kami nk report tribunal sebab issue ni, bru shasmanizam nk byr full refund. Hubby tak puas hati lagi. Full refund without pictures? First of all, TOTALLY NOT OUT FAULT! Second of all, he should have paid twice the price according to sell and buy law. Jd suami pung pang lagi. Maka dapatlah softcopy nikah kami itu.

Sehingga hari ini shasmanizam janji nk byr tp xde lg. Saye text lg pagi td and mention regretful how he keep on promising but tak pernah tepati. Bru die reply ckp die demam and confirm hari ni masukkan.

Saye masih baik utk wishkan die get well soon. Tp in note, dvd jgn lupe. Saya akan menyuruh Ayah menyerang kedai instead of die hantar rumah softcopy tu.


Lesson learnt:

1) I know shasmanizam is well establish sebab die dah bukak 2 branch. Satu di Kuantan dan Shah Alam. Tp when unfortunate things happen, he should handle it wisely. On top of that, awak dah tau mende tu softcopykan Mr.OP, kenape tak buat back up. In this case, sangatlah bodoh mengedit precious moment orang without having another back up.


2) Always get your receipt eventhough you just pay the deposit. Dont forget to check the clause inside. Sebab ini menjadi penyelamat for us to get our nikah softcopy. Dlm receipt tulis, full payment need to be paid before deliver. Means, bukan before printing. Shasmanizam dah trick saye disitu. Hubby argue on this sebab itu die nk bg softcopy nikah.

Takde nk burukkan reputasi tp B2B has take note on this. Remindlah OP anda utk buat back up. Tak pun anda sendiri bagi your external hard disk suruh die copy all pictures on ur hard disk. Jangan jadi seperti kisah saya T__T

Saye crita menda yang jadi dealing with Shasmanizam. Terpulang kepada B2B nk consider either take him as your official wedding photo provider. 

ps: Siapakah OP saya? Sheikh Hafez. Saya dah review kerja die dlm post sebelum ni. He's good tp bile menda mcm ni happen, sy still rse he did his job well except unfortunate things happen and it is because his lack of awareness. 

6 comments :

CikNaa said...

ya Allah.. kenapa la sy baru baca cerita ni hari ni.. patut la sy tggu dh 3 bulan gmbr xdapat smpai skrg.. sedih nyeeeeeeee :(

The wife said...

CikNaa, 3bulan tu mayb die tgh proses lg. Call je die hari2 tnyer update. InsyaAllah ade tu.

CikNaa said...

dh banyak cite psl dia sy baca kt internet.. a few couple pn mcm dh terkena.. sedih sgt tau. itu je la gmbr kawen yg sy ada.. btw, gmbr The Wife cane?

shasma nizam said...

sy dah cuba untuk menyelamatkan gambar tu.. amik masa 3-4 bulan hard disk tu duduk pada pakar komputer..dalam pd tu sy create mcm2 alasan pd awk dgn harapan gambar tu dapat balik... tetapi malangnya, tak dapat jugak. sy cuba juga utk jaga pihak pelanggan dan juga pihak photographer saya. kalau ikutkan mmg saya bengang dgn sheikh hafez, tapi benda dah berlaku.. sy cuba berunding dgn pihak saudari, tapi yelah, marah sama marah, kadang2 jadi lain... so benda dah jadi, dan dah lama. sy mintak maaf bg pihak syarikat dan bagi pihak sheikh hafez. sy juga mengambil langkah utk lebih berhati2 selepas ni.. kami berniaga..kadang2 jadi mcm ni sy sendiri pun nak nangis. dah beratus client kami.. ada yg ok, ada yg tak ok.. tapi kami tetap cuba untuk menjadikan gambar client kami jadi yg terbaik..harap awk dan pembaca lain faham.. -salam- *susah jugakkan.. lain orang buat salah, nama kita yg teruk menanggung..

The husband said...

it is ethic of a human and business. never lie, even if you do so don't get caught doing it. kalau berterus terang org lebih memahami. we're not kids anymore.

org buat salah tp it's under your brand name, your company, you hire him. kalau ade polis pukul org, org tu dpt nama ke polis yg dpt nama?

no hard feeling. this what happen to us, we just want to share it. if anything we say here is wrong, let us know so we can take it out

The wife said...

CikNaa, we already make our own photo album. Semangat susun and bile hantar album printing, they said most of pictures have low quality. So derang tak nak print. Yela. Pic from SLR memang la cantik. Tpi yg camera cinonet kalau print habes pixel pecah. Tu xkire include gambar hp segala. So both Hubby and I going to take an old time approach. Print kecik2 satu2 and kasi tempek dalam album. Album beli asing. Gambar print asing. At least ade la.

Shas, lesson learnt for everyone ;)