-->

Tick Tock Tick Tock

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, March 13, 2017

Aqil and eczema part 2

Here's part 1

The thing with eczema is you can control with the environment and the food. Aqil's condition tak tentu. The last time die tak boleh makan telur or kicap but these days ok je. Sometimes ade jugak benda yg dia biasa makan and suddenly start balik garu2. Nowdays die tak boleh minum milo and kentang. The weird this is french fries tu boleh pulak tapi kalau masak kari letak kentang, mmg alergic terus.

Phase merah2 tu dh kurang sebab ade lotion but he eventually immune with Cetaphile and The Bodyshop wash tu. Tak sempat habis satu botol pun. His skin dah tak responds to it. It started to get dry again and flaky, Asek nak garu je, So one day ni die kene bisul and pergi klinik. I mention about his eczema tulah. The doctor said die garu2 so the bacteria inside the nails pergi kat tempat lain and jadilah bisul tu.



So the doctor prescribe this lotion that I never heard of and alhamdulillah skin die jadi lembut sangat like nothing happen. Bodywash still boleh pakai anything mild maybe sebab lotion tu yang do most of the work. My friend suggest to use Buds shower cream. Maybe boleh try yang tu pulak this time.

2 comments :

orggilacinta said...

Aku pun ekzema beb..bleh dpt kt farkasi x ubat ni?

The wife said...

farmasi tak sure plak sbb aku sendiri tau kewujudan krim ni dr klinik. mayb boleh tnyr.